Spierpijn

Spierpijn

Iedereen heeft er wel eens last van gehad, de pijn die je in je lichaam hebt na het sporten. Deze pijn heet spierpijn. Spierpijn ontstaat door overbelasting van de spieren. De pijn die je voelt ontstaat pas na 24 tot 72 uur na de inspanning en is meestal na 48 uur op zijn ergst.

Wat gebeurd er tijdens spierpijn?

Spierpijn kan overal in het lichaam ontstaan. Het ligt er dus maar net aan welke spiergroep je overbelast. Spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in je spieren. Deze scheurtjes ontstaan wanneer je intensief traint en dus alles uit je zelf wilt halen. Dit is helemaal niet erg. Wanneer deze scheurtjes ontstaan maakt het je spieren alleen maar sterker.

Spierpijn tijdens sporten

Wanneer ik naar de sportschool ga en een bepaalde spiergroep ga trainen heb ik de dag erna altijd spierpijn. Dit komt omdat ik dan altijd alles uit mijn lichaam probeer te halen. Ik voetbal er ook nog bij en dan heb ik ook vaak spierpijn de dag erna. In het begin van het seizoen is het altijd het ergst. Dit komt dan omdat ik vaak de hele zomer vakantie heb gevierd en weinig gesport heb. Bij het voetbal is het ook zo dat in de voorbereiding (wanneer het nieuwe seizoen begint) er extra vaal getraind wordt en meer (oefen)wedstrijden worden gespeeld. Dus wanneer je weer begint worden je spieren extra belast wat de kans op spierpijn vergroot.

Tips tegen spierpijn

Het is belangrijk om voor het sporten een goede warming up te doen. Je bereidt je spieren dan voor op de inspanning die er gaat komen. Het is ook belangrijk dat je de spieren hersteld door voedsel te eten waar veel eiwitten inzitten. Eiwitten zijn erg goed voor het spierherstel. Een massage heeft ook positieve invloed wanneer je spierpijn hebt. Ik gebruik meestal een zalf, genaamd tijgerbalsem. Tijgerbalsem maakt de spieren warm. Ik gebruik dit vaak voor en na mijn voetbalwedstrijd, omdat ik zelf erg vaak last heb van spierpijn en spierkrampen.

Voor meer informatie over spierpijn klik hier.